De meest voorkomende variant zijn manchetknopen met een al dan niet draaiend staafje. Het bevestigen van manchetknopen met een vaste staaf spreekt voor zich. Manchetknopen met een draaiend scharniertje hebben echter de voorkeur, omdat deze zich eenvoudiger aan de manchetten van het overhemd laten bevestigen. Klap eerst het staafje uit waardoor hij volledig haaks op de knoop staat, haal hem door het knoopsgat en draai hem vervolgens weer 90 graden, waardoor hij stevig vast zit en je manchetten bij elkaar houdt
Niet te verwarren met het feit dat een paar manchetknopen altijd uit een set bestaat, koop je een manchetknoop dan krijg je altijd een dubbel exemplaar geleverd. Met een dubbele knoop echter, wordt een bepaald model manchetknopen bedoeld. Een model waarbij aan beide uiteinden van het staafje eenzelfde knoop bevestigd is, meestal is dit een klein ‘balletje, diamantje of kleine kubus. De vorm moet zodanig zijn dat het nog door de knoopsgatopening past, een rechthoekige vorm zul je bij een dubbele manchetknoop dus niet tegenkomen.
Hoewel je ook zijden manchetknopen met een staafje hebt wordt met de silk knot twee elastische balletjes bedoeld. Het materiaal bestaat uit een mix van zijde en elastaan, de uiteinden zijn op een mooie manier opgerold tot een balletje, de twee balletjes worden met elkaar verbonden door een kort elastiekje in het midden. De balletjes moeten klein genoeg zijn om door de opening van je knoopsgat te komen, maar groot genoeg zodat ze er niet uitvallen. Een gebruikelijke grootte is ergens tussen de 1 en 2 cm. De silk knot wordt ook weleens in polyester vervaardigd. Gelukkig zijn er ook andere benamingen voor de zijde manchetknoop, zodat er geen misverstand kan ontstaan. Andere benamingen zijn de Turkse knoop, vrijgezellenknopen, apenknoopjes of appelballetjes.