Begin 17e eeuw deed de manchetknoop al zijn intrede. Elitaire mannen waren voornamelijk drager van dit mannensieraad. In deze tijd was het voor veel mannen niet haalbaar om elke dag een frisgewassen overhemd te dragen. Daarom werden lossen kragen en manchetten over de manchetten het overhemd gedragen. Deze werden dan gesloten met gouden of zilveren manchetknopen. De twee delen van de manchetknoop waren dan met elkaar verbonden doormiddel van een kleine schakelketting, een stoffen draad of luxe lint. Edelmetalen waren in deze tijd nog een zeldzaamheid, waardoor het dragen van manchetknopen alleen voor de rijken was.
Later, eind 18e eeuw werden de dubbele manchetten vastgemaakt aan het overhemd en was het gebruikelijker om dagelijks een schoon overhemd aan te trekken. De kragen en losse manchetten waren vanaf dit moment overbodig. De manchetknoop is echter altijd gebleven en werd steeds meer gezien als een praktisch accessoire.
Het verhaal gaat dat Franse kleermakers hun inspiratie haalde uit een van de passages uit een beroemde roman van Alexandre Dumas in 1847. De rijke baron Danglars werd beschreven als een hoogdravend persoon die het niet van zijn uiterlijk moest hebben. Het enige waar hij indruk mee leek te maken waren zijn prachtige koets met paarden, een reusachtige diamanten broche en zijde rode linten door de knoopsgaten van zijn manchetten.
Het zou de Franse kleermakers hebben geïnspireerd tot het maken van overhemden met dubbele manchetten die dan net onder de mouwen van een overjas zouden steken. De manchetten zijn dan een middel om de status van de man te onderstrepen.
In de jaren 20 bereikte de populariteit van de manchetknoop zijn eerste hoogtepunt. De eenvoudige manchetknoop moest plaats maken voor een meer uitgewerkte en moderne variant. Een belangrijke en zeer bepalende stijlstroming en deze periode was Art Deco. De manchetknopen werden inmiddels gemaakt in verschillende klassen edelmetalen, waardoor dit sieraard een steeds toegankelijker accessoire werd.
Zelf voor vrouwen is in deze tijd de manchetknoop een modeverschijnsel. Waar mannen met een flink opgesteven overhemd met grote manchetten en kragen hun status uitten, is dit bij vrouwen heel anders. Vrouwen droegen subtiele manchetknopen ingelegd met diamanten en gemaakt van goud in manchetten het liefst van zacht katoen of fijn linnen.
Sinds de jaren 60 is men zich minder formeel gaan kleden, met als gevolg dat de manchetknoop zijn podium verloor en eigenlijk alleen nog maar werd gedragen bij formelere gelegenheden zoals bijvoorbeeld naar een bruiloft, naar kantoor of een feest en dan in combinatie met een pak, smoking, rokkostuum of jacquet.
Vanaf eind jaren 90 is het weer meer geaccepteerd om dagelijks wat formeler gekleed te gaan en gelukkig wordt de manchetknoop daardoor ook weer een zeer gewaardeerd modeaccessoire. Manchetknopen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele vormen, kleuren, soorten en materialen. Tegenwoordig kan en mag alles.